Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Muay Chaiya

Muay Chaiya, η ανεκτίμητη κληρονομιά των Ταϊλανδέζικων πολεμικών τεχνών.

Το Muay Chaiya είναι μια πολεμική τέχνη που βοήθησε στην προστασία του κάθε βασιλείου για πολλά χρόνια. Κατάγεται από τη νότια επαρχία του Suratthani της αρχαίας πόλης του Chaiya. Μια φορά και έναν καιρό, κατά την διάρκεια της βασιλείας των πρώτων βασιλιάδων της δυναστείας των Maha Chakri, ζούσε ένας μοναχός με καταγωγή από την Bangkok που ταξίδεψε στην πόλη της Chaiya. 

Οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν “Αυτός που έφτασε” αναφερόμενοι στο γεγονός ότι μια τόσο μυθική προσωπικότητα κατέφτασε στην πόλη της Chaiya από τη Bangkok. Πριν γίνει μοναχός, ήταν στρατιώτης αλλά τα αδιάφορα και ανιαρά υλικά αποκτήματά του, τον οδήγησαν να γίνει μοναχός και να ταξιδέψει στο Suratthani. 

Μόλις έφτασε στην πόλη της Chaiya, ξεκίνησε να διδάσκει τις πολεμικές τέχνες που ο ίδιος γνώριζε, στους ντόπιους σαν να ήταν δικά του παιδιά. Ένας από τους μαθητές του ήταν ο Phraya Wacheesatyarak(Kham Sriyabhai), κυβερνήτης της πόλης Chaiya εκείνη την περίοδο, από τότε το παρακλάδι του Muay Thai που διδάχτηκε από τον μοναχό, έγινε γνωστό ως Muay Chaiya.

Ο Phraya Wacheesatyarak μετέφερε τις ανεκτίμητες γνώσεις του πάνω στις πολεμικές τέχνες στα παιδιά του, ένα από αυτά ήταν ο αφέντης Khet Sriyabhai. Αφού αφέντης Khet μελέτησε την τέχνη του Muay Chaiya από τον πατέρα του, συνέχισε την μελέτη μαθαίνοντας από 12 άλλες αυθεντίες. Έγινε γνωστός ως ‘Grand Master’ δηλαδή μεγαλειώδης αφέντης. Από τότε το στυλ του Muay Chaiya αναλύθηκε, βελτιώθηκε και προσαρμόστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις της καθημερινότητας.

Από την δημιουργία του, τα τέσσερα βασικά στυλ του Muay Chaiya που διδάσκονται στους μαθητευόμενους είναι :

1)Αμυντικό
2)Το πέταμα
3)Μάχη από κοντά
4)Ανοιχτή μάχη

Αυτά τα τέσσερα θεμελιώδη στυλ θα προστατέψουν τον πολεμιστή σε οποιαδήποτε περίπτωση. Μόλις ο μαθητευόμενος έχει τελειοποιήσει αυτά τα τέσσερα στυλ θα είναι σε θέση να συνεχίσει μαθαίνοντας πιο προχωρημένες κινήσεις του Muay Chaiya. 

Εν κατακλείδι, το Muay Chaiya είναι μια πολεμική τέχνη που δίνει μεγάλη σημασία στην αυτοάμυνα και για αυτό επιλέχθηκε από τους πολεμιστές που προστάτευαν τους βασιλιάδες στα παλιότερα χρόνια. Πέρα από αυτό, το Muay Chaiya λατρεύτηκε από τον βασιλιά Rama τον πέμπτο όταν ένας μαχητής ονόματι Plong Chamnongthong νίκησε έναν άλλο μαχητή από το Korat σε μάχη που διοργανώθηκε από το παλάτι.


Κατανοώντας το Muay Chaiya

Το Muay Chaiya, ή οποιαδήποτε μορφή ταϊλανδικής πυγμαχίας, δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να εκφράσει την πολιτιστική ομορφιά της Ταϊλάνδης ή απλά για θέαμα στην αρένα, αλλά είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που πέρασε από γενιά σε γενιά. Σε όλη την ιστορία της Ταϊλάνδης, οι μεγάλοι πολεμιστές του παρελθόντος είχαν όλοι κάποια στιγμή εξασκηθεί στο Muay Thai πριν πάρουν ξίφη για να αποκρούσουν τους εισβολείς. 

Ως εκ τούτου, το Muay Thai σημαίνει ασφάλεια και προστασία για τις ζωές όσων το εξασκούν. Μια ακόμα απόδειξη της αποτελεσματικότητας των πολεμικών τεχνών της Ταϊλάνδης είναι η ανεξαρτησία που έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα η Ταϊλάνδη. Από τη στιγμή που το Muay Thai τονίζει την ασφάλεια, πρέπει να προσέχει και να έχει μεγάλη επιμονή με το Muay Thai, αυτό θα συμβεί με την υπομονή του μαθητευόμενου. 

Αν και η προέλευση του Muay Thai είναι ασαφής, υπάρχει ένα πράγμα που είναι βέβαιο, πρόκειται για την σύνθεση των δασκάλων του παρελθόντος και την πρωταρχική βάση για τους πολεμιστές προτού αναλάβουν όπλα.

Προετοιμασία πριν την προπόνηση

Πρώτα απ 'όλα, ο μαθητευόμενος πρέπει να είναι σίγουρος οτι έχει μια σταθερή νοοτροπία, μετριοφροσύνη, προσεκτική και επίπονη φύση, ειλικρίνεια, ευγνωμοσύνη και έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση της ταϊλανδικής πυγμαχίας. Η ταϊλανδική πυγμαχία προήλθε από την αγάπη του λαού της Ταϊλάνδης για το βασίλειο, τη θρησκεία και τη μοναρχία και αυτό έχει γεννήσει αυτήν την παγκοσμίου φήμης μοναδική μορφή πολεμικών τεχνών. 

Έτσι, όποιος θέλει να γίνει μαθητευόμενος πρέπει να ελέγξει αν του λείπει κάποιο από αυτά τα γνωρίσματα, τότε είναι σκόπιμο να αποκτήσει κανείς όλα αυτά για να οικοδομήσει μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι ικανότητες του Muay Chaiya μπορούν να προστεθούν.

Κατανοώντας τα μέρη του σώματος και την χρήση τους στην ταϊλανδική πυγμαχία.
Οι γροθιές (αυθόρμητες): χτύπημα, εκσφενδονισμό, τράνταγμα, σκασίματα, ρίψη, κλπ.

Τα πόδια (οτιδήποτε από τα γόνατα μέχρι τα πόδια): κλοτσιές, χτύπημα, ώθηση, κλπ.

Τα γόνατα (που σχηματίζονται από την κάμψη των γόνατων για την ενίσχυση των οστών του γόνατος): χρησιμοποιούνται τόσο ως αποτελεσματική επίθεση όσο και ως αμυντικό όπλο.

Οι αγκώνες: (που σχηματίζονται με κάμψη των βραχιόνων για να σχηματίσουν μια γωνία στους αγκώνες): χρησιμοποιούνται ως αποτελεσματικό επιθετικό και αμυντικό όπλο για το σώμα.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά όλα τα μέρη του σώματος

Εάν ένα σπίτι χρειάζεται τους φράχτες του για να αποτρέψει τους επισκέπτες που δεν προσκαλούνται να εισέλθουν ή να δουν τι συμβαίνει μέσα, ετσι και το σώμα χρειάζεται και τους φράχτες του. Το να είναι κάποιος σε θέση φρουράς ονομάζεται «charod muay». 

Αν και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να 'charod muay', το είδος των φρουρών που θα συζητηθούν παρακάτω είναι το στυλ Muay Chaiya που μπορεί να υπερασπιστεί το πρόσωπο και το σώμα του μαχητή και επίσης να προετοιμάσει τον μαχητή να χτυπήσει πίσω χωρίς να έχει επίγνωση για αυτό ο αντίπαλος.

Πώς να τοποθετήσετε μια κατάλληλη φρουρά «charod muay».

Σε ένα σωστό «charod muay», το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξει τη θέση των βραχιόνων γρήγορα καθώς αυτός ή αυτή αλλάζει το πόδι από το ένα στο άλλο, μπροστά και πίσω. Η κάτω γροθιά πρέπει να κάνει γωνία 45 μοιρών με το βραχίονα της άλλης γροθιάς. 

Όταν έρχεται μια γροθιά, το μόνο που χρειάζεται για το άτομο είναι να μετακινήσει την πλευρά του άνω χεριού επάνω στη γροθιά ή να μετακινήσει τον βραχίονα προς τα κάτω. Αυτός ο τύπος κινήσεων θα τραυματίσει ή θα βλάψει το χέρι που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος για να γροθιά και θα υπερασπιστεί τον μαχητή και θα τραυματίσει τον αντίπαλο ταυτόχρονα.

Όσοι τελειοποίησαν την τέχνη του Muay Chaiya θα είναι σε θέση να δανειστούν τη δύναμη του αντιπάλου για να χτυπήσουν πίσω και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. 

Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τα ισχυρότερα οστά του σώματος για να εμποδίσετε τις επιθέσεις. Εν τέλη, το Muay Chaiya δεν είναι μόνο η χρήση δύναμης ή ευκινησίας, αλλά είναι επίσης μια πλήρη υπεράσπιση του σώματος, μια σοφή απάντηση και συνεχείς επιθέσεις.