Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Functional Training

Τα θεμέλια της λειτουργικής προπόνησης έχουν δημιουργηθεί έχοντας ως βασικό «συστατικό» της, την επιστήμη της φυσικοθεραπείας και κατ’ επέκταση της διαδικασίας αποκατάστασης τραυματισμών.

Φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν συχνά αυτή την προσέγγιση για να βοηθήσουν ασθενείς με κινητικές διαταραχές. Η θεραπεία συμπεριλάμβανε ασκήσεις οι οποίες μιμούνταν τις καθημερινές κινήσεις των ασθενών στο σπίτι ή στη δουλειά βοηθώντας τους έτσι να επιστρέψουν σιγά σιγά στην καθημερινή τους ζωή εκτελώντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 Έτσι αν ο ασθενής ήταν γονέας ενός μικρού παιδιού, η αποκατάσταση θα στόχευε σε ασκήσεις άρσης μέτριων φορτίων και αντοχής, ενώ αν ο ασθενής ήταν μαραθωνοδρόμος, η προπόνηση θα στόχευε στην επανάκτηση και βελτίωση της αντοχής.

Η λειτουργική προπόνηση είναι μια μέθοδος προπόνησης που βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές προπονητικές αρχές και ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί η προπόνηση του μέλλοντος, καθώς απευθύνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και σε αθλητές.


Είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλου του σώματος που προσφέρει και αερόβιες προσαρμογές. Στην προπόνηση εκτελούνται πολυαρθρικές, συνδυαστικές και υψηλής έντασης ασκήσεις, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά όργανα εκγύμνασης ασταθούς πεδίου (ιμάντες προπόνησης, σχοινί αναρρίχησης, λάστιχα, μπάλες προπόνησης, ιατρικές και Bosu, δράμια, σάκοι γυμναστικής, παράλληλες και ελαστικές μπάρες προπόνησης, μονόζυγο, καλισθενικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος).

Οι ασκήσεις στην εκτέλεση  διαφοροποιούνται συνήθως ανά άτομο με διαφορά στην αντίσταση ή στο βάρος του οργάνου ή της γωνίας ρύθμισης και εκτέλεσης. Με αυτό τον τρόπο της προοδευτικής επιβάρυνσης το άτομο αυξάνει τη σωματική του απόδοση σταδιακά και με κέρδος να έχει μακροχρόνιες προσαρμογές.





Η λειτουργική προπόνηση στοχεύει επίσης την ανάπτυξη των 10 φυσικών δεξιοτήτων. Αυτές καλύπτουν κάθε τομέα της αθλητικής δραστηριότητας και τις τρεις οδούς ενέργειας: αναερόβια αγαλακτική – μεγάλης ισχύος δραστηριότητα λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα,  αναερόβια γαλακτική – μέτρια ισχύος δραστηριότητα – 10 με 30 δευτερόλεπτα και το αερόβιο χαμηλής ισχύος δραστηριότητα – μεγάλη σε διάρκεια – από 1.30 λεπτό και πάνω). Αυτές είναι:

    Δύναμη (Strength): Η ικανότητα να κινήσει ο αθλητής μεγάλο βάρος, να υπερνικήσει μεγάλη αντίσταση.
    Ισχύς (Power): «Εκρηκτικότητα», η ικανότητα του αθλητή να ασκήσει μέγιστη τελική δύναμη σε ελάχιστο χρόνο.
    Ταχύτητα (Speed): Η ικανότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου εκτέλεσης «κύκλου» κινήσεων.
    Καρδιοαναπνευστική αντοχή (Cardiovascular Endurance): Η ικανότητα του σώματος να καταναλώνει και να επεξεργάζεται το οξυγόνο.
    Σθένος (Stamina): Η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει, να παράγει, και να διαχέει ενέργεια αποτελεσματικά.
    Ευκαμψία (Agility): Η ικανότητα του αθλητή να ελαχιστοποιεί τον χρόνο μετάβασης από μια «γραμμή κίνησης», σε άλλη.
    Ευλυγισία (Flexibility): Η ικανότητα του αθλητή να έχει μέγιστο βεληνεκές κίνησης στις αρθρώσεις του.
    Συντονισμός (Coordination): Η ικανότητα του αθλητή να «συντονίσει» πολλαπλές διακριτές σωματικές κινήσεις σε μια αρμονική κίνηση.
    Ισορροπία (Balance): Η ικανότητα του αθλητή να ελέγξει αποτελεσματικά το κέντρο βάρους του σώματος του.
    Ακρίβεια (Accuracy):  Η ικανότητα του αθλητή να ασκεί έλεγχο στην κατεύθυνση κίνησης, καθώς και στην ταχύτητα και ένταση κίνησης.

«Το σώμα λειτουργεί και κινείται σαν ένα. Δεν καταλαβαίνει ανεξάρτητους μύες, αλλά κινήσεις.»

Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μυϊκή ισορροπία και σταθερότητα των αρθρώσεων, μειώνοντας τον αριθμό των τραυματισμών σε κάποιο άθλημα. Τα οφέλη μπορεί να προκύψουν από την προπόνηση που δίνει έμφαση στη φυσική ικανότητα του σώματος να κινηθεί σε έξι βαθμούς ελευθερίας.


Τα οφέλη από την λειτουργική προπόνηση είναι τεράστια. Με την επιλογή από μια ποικιλία λειτουργικών εργαλείων, ασκήσεων και μεταβλητών προπόνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων υγείας και  φυσικής κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί, όπως: βελτίωση της ευκινησίας, των αντανακλαστικών, της σταθεροποίησης, της ταχύτητας και της δύναμης αντίδρασης, όπου το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις αλλαγές στο κέντρο βάρους για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Επίσης υπάρχει σημαντικότατη βελτίωση στο εύρος κίνησης, την μυϊκή αντοχή, την βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, την ιδιοδεκτικότητα και την νευρομυική συναρμογή.

Επιπλέον τα λειτουργικά εργαλεία προπόνησης μπορούν να προσφέρουν:

    Μεταβολική αλλαγή στον οργανισμό, η οποία βοηθάει στο χάσιμο λίπους.
    Έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των αερόβιων και    αναερόβιων ενεργειακών συστημάτων.
    Πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση τους.
    Βελτίωση της στάση του σώματός.
    Βελτίωση της λειτουργίας  και ικανότητάς εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών.
    Βελτίωση  του αρχάριου, του νέου, του ηλικιωμένου ή του προχωρημένου αθλητή.

Η ιδανική συχνότητα αυτού του είδους προπόνησης,  είναι κατά κανόνα τρεις φορές την εβδομάδα.